ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Memura özgü vergi indirimi istedi

  BEYŞEHİR-Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, yüzde 4 zam alan memura vergi dilimi oranı yüzde 5 yansıyınca eline aldığından fazlasının gittiğini öne sürerek,..

Memura özgü vergi indirimi istedi

 

BEYŞEHİR-Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, yüzde 4 zam alan memura vergi dilimi oranı yüzde 5 yansıyınca eline aldığından fazlasının gittiğini öne sürerek, “Memura özgü bir vergi indiriminin yapılması lazım.”dedi.

Beyşehir’e bağlı Göçü Köyü’nde  Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Beyşehir Şubesi ve Göçü Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından müşterek olarak düzenlenen piknik etkinliğine katılan Yokuş, burada gazetecilerin gündeme dair yönelttiği soruları cevaplandırdı.

Memur maaşları ile  ilgili yöneltilen bir soruda, memur kesiminin hepsinin aynı maaşı almadığına vurgu yapan Yokuş, “Ünvanlarından, tahsillerinden ve sorumluluklarından dolayı aylık bin 500 lira alan da, 2 bin 500 lira maaş alan da memur var.Ama maaşlar yükseldikçe vergi dilimleri artıyor. Dilimler artınca verilen zam kadar bile zam geriye götürüyor. Daha doğrusu; biz yüzde 4 zam alıyoruz ama vergi dilimi yüzde 5 yansıyınca elimizden aldığımızın fazlası gidiyor. Yani memura özgü bir vergi indiriminin yapılması lazım.”dedi.

Memura yapılan son yüzde 4’lik zamla memurun tamamının yüzde 4 zam alacağının zannedilmesine rağmen durumun oldukça farklı olduğunu savunan Yokuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ama memurun en az yüzde 50’si vergi diiminden dolayı yüzde 4’ü alamadığı gibi, yüzde 1 de fazladan veriyor,  yani maaşı geriye gidiyor. Şimdi bunların düzeltilmesi lazım. Yani gelir gruplarının puanlamasının düzetilmesi lazım. Şu anda biz de biliyoruz ki ülkemizde maalesef vergi sitemimiz kayıt dışındaki sisteme müdahale edemediği için kaynağından vergi almaya gittiği için, bugün gelir vergisinin yüzde 65’ini bu ülkede memur ve işçiler ödüyor, neden çünkü memurun ve işçinin kaçıracak şansı yok ki;  maaşından tık alıyorsunuz vergisini. Bu sistemin de düzeltilmesi lazım.”

Yokuş, memur maaşlarına yapılan yüzde 4’lük zammı da yetersiz bulurken, memur kesimi olarak büyüyen ekonomiden de pay almak istediklerini belirterek, “Fazla bir şey istemiyoruz”dedi. Türkiye’de büyümenin kime yansıdığına bakıldığında, sermaye gruplarına yansıdığını gördüklerini dile getiren Yokuş, “Çiftçiye, emekliye,memura, işçiye yansımıyor. Bizim üzüntümüz bu.”dedi.

İktidarın Türkiye’nin büyüdüğünden bahsettiğini ifade eden Yokuş, “Gerçekten Türkiye böyleyse, kaynaklarımız varsa, niye memura, emekliye vermiyoruz. Hükümet sadece enflasyon kadar zam verdi. Bu ne demek, sıfır zam. Yani bir öncçeki yıldaki durumun neyse bu sene de aynı kalacak. Tabi bir de hükümetin enflasyonu ile memurunki ve dargelirlinin enflasyonu aynı değil. Neden değil, hükümetin enflasyon sepeti içindeki birçok malzemeyi bizim memurlarımız alamıyor ki zaten. Daha çok gıda, giyim, yakıt, eğitim ve kira ağırlıkı harcamlar yaptığı için memurumuz, bizim enflasyonumuz daha yüksek. Yani sen büyümeden pay veremiyorsan, o zaman büyümenin memur için hiçbir anlamı yok. Ülke için de bir anlamı yok demektir. Yani türkiye ekonomisi yılda yüzde 8 büyüyorsa, bu reel büyümedir, enflasyondan arındırılmış büyümedir, yani enflasyon artı 8 puandır, bunu memur,emekli almalı, çiftçi almalı, işadamı herkes almalıdır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL