ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Santral Kaderine Terk Edildi

        BEYŞEHİR-Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, 1951 yılından itibaren ilçe merkezine 30 yıl boyunca enerji sağladığı belirtilen, günümüzde ise kaderine..

Santral Kaderine Terk Edildi

        BEYŞEHİR-Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, 1951 yılından itibaren ilçe merkezine 30 yıl boyunca enerji sağladığı belirtilen, günümüzde ise kaderine terk edilmiş olan Çayır mevkiindeki elektrik santralinde incelemelerde bulundu.

Halen atıl vaziyette olan santralin devre dışı kalmasının ardından uzun yıllar önce tribünlerinin bulunduğu mekanın hırsızların uğrak yeri haline geldiğini belirten ve birçok parçasının bugün yerinde olmadığını kaydeden Tan, “Buradaki tribünlerin birçok parçası acımasızca kesilip götürülmüş. Binanın durumu içler acısı. Bugünün teknolojisine göre yeniden düzenlenirse bu santralın ilçe merkezinin yanı sıra civar yerleşim birimlerine enerji üretebileceğine inanıyoruz”dedi.

            Beyşehir’in hem gölüyle, hem de su kaynaklarıyla hiçbir yere muhtaç olmadan kendi enerjisini kendisinin üretebileceğini, bölgede bu potansiyelin bulunduğuna inandıklarını kaydeden Tan, “Türkiye’nin en büyük doğal tatlı su gölüne ve bunu besleyen çok güzel su kaynaklarına sahibiz ama bunu örneğin bir enerji sektöründe değerlendiremiyoruz. Büyüklerimiz 60 yıl önce hem de Beyşehir’in su kaynaklarını değerlendirerek o yıllarda kendi enerjisini üretebilmişse, bugün bu niye olmasın. Buradaki hidroelektrik santrali bildiğimiz kadarıyla 1951 yılında Almanlar tarafından kurulmuş ve yıllarca ilçe merkezine hizmet etmiş. Bugün ise içler acısı halini gördüğümüzde yüreğimiz sızlıyor.”diye konuştu.

Enerji darboğazının yaşandığı o yıllarda Beyşehir’in tüm enerjisini bu santralden karşıladığını da vurgulayan Tan, şunları kaydetti:

            “Sarıöz Çayı’nın sularının santraldeki tribünleri çalıştırarak ürettiği enerji, şu an atıl vaziyette olduğundan dolayı bu imkan maalesef kullanılamıyor.  Nüfus artıp şartlar değişince burası da çürümeye terk edilmiş. Böyle bir yapının kendi haline terk edilmemesi gerekiyordu. Beyşehir’in nüfusu 1983 yılından sonra artmaya başlayınca enerjiyi de o yıllardan itibaren Kovada’dan almaya başlamış. Aslında o yıllar bu santralden vazgeçilmeyip yenilenmesi gerekirdi, diye düşünüyoruz.Elektriğini ucuza üreten bir Beyşehir’de, bu sanayi esnafı için de bulunmaz bir fırsat demekti. Doğal su kaynaklarımızın boşa akışını seyretmek yerine, bu santralin çevreye zarar vermeden tekrar elden geçirilmesi  gerektiğini düşünüyoruz. Eğer, bugünkü haliyle kullanılamayacaksa günümüz şartlarının teknolojileri devreye sokularak hatta başka alanlarda da bu olabilir böyle bir santralı ilçemizde yeniden faal hale getirecek projeler üretilmesini bekliyoruz. Bu dönüşümlü olarak sağlanırsa daha da rantabıl olabilir. Bu gölün, bu su kaynaklarımızın bölgede kurulacak bir hidro elektrik santralını çalıştırıp yöreye hizmet vereceğine inanıyoruz. Bunu yaptığımız takdirde Beyşehir’in önü daha da açılacaktır.Dernek olarak bu konuda önderlik yapmak istiyoruz. İlçe yöneticilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, ilçe halkımızla el ele verip bu konuda proje üretmek, hep birlikte hayata geçmesi için mücadele etmek istiyoruz. İlgili bakanlığımızdan da bu konuda destek bekliyoruz”

            TAŞCI: “RANTABIL DEĞİL”

            Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı ise bugün kaderine terk edilen ve yaklaşık 8 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunan elektrik santralını İlçe Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl MEDAŞ’tan çok uygun bir fiyata satın aldıklarını söyledi.

Santralın bulunduğu mekan ve açık alanın halen Beyşehir Belediyesi mülkiyetinde olduğunu vurgulayan Taşcı, burayla ilgili olarak kendi düşüncelerinin de yeniden enerji üretilip üretilmeyeceği konusunu araştırmak olduğunu söyledi. Ancak, DSİ yetkilileri ile yaptıkları görüşmede santralın yeniden enerji üretebilmesinin rantabıl olmayacağının kendilerine ifade edildiğini anlatan Taşcı şu bilgileri verdi:

            “Yetkililer, buradaki su düşüşünün enerji üretimi için fazla ideal olmadığını ve elektrik üretimine uygun bir yapısı bulunmadığını belirttiler.  Yani, 30 metre su düşüşü yüksekliği rakamına karşın buradaki düşüş sadece 6 metre ve bu rakam da kendi enerjisini ancak kurtarabilecek kadar oluyor. Aslında ben de ümitlenmiştim  burası için ama gelen haber beni de ziyadesiyle üzdü.Yağışın bol olduğu dönemlerde 6-7 ay su intikali yaptırılarak enerji elde edilebilir diye düşünürken, rantabıl olmadığı belirtilince projeyi durdurma kararı aldık. Yani burası için düşüncelerimizi beklemeye aldık diyebiliriz. Vakti zamanında çok güzel bir santral olarak Beyşehir’e hizmet vermiş. İlçe merkezini idare edecek kadar yıllarca elektrik üretilmiş. O gün bu hizmeti yapanlar bölgeye çok büyük bir hizmeti gerçekleştirmiş. Yapanlardan da Allah razı olsun. Şu an için çok büyük paralara satın almadığımız için boş kalmasında sakıncalı bir durum yok. Ama muhakkak ileride uygun projelerde değerlendireceğimiz bir yer olarak elimizin altında bekletiyoruz. Bu arada, milletvekilimiz Mustafa Akış beyle de görüştüm bu konuyu. İyi bir enerji firmasıyla görüşerek bu konuda bir fizibilite çalışması yaptırmayı da düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde durumla ilgili vaziyete bakacağız. Ama, zaman içerisinde değerlendirilebilecek kıymetli bir araziye sahip olduk.Hırsızlık olayına gelince, Beyşehir Belediyesi mülkiyetine geçmeden önce uzun yıllar önce gerçekleşmiş.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL