ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

70’lik Dedenin Azmi

          BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nde ilerleyen yaşına rağmen motorlu teknesiyle tek başına balık avına çıkan Mehmet Çınar, azmiyle görenleri şaşırtıyor. 70 yaşındaki Çınar, emekli olduktan sonra gölde hobi..

70’lik Dedenin Azmi

          BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nde ilerleyen yaşına rağmen motorlu teknesiyle tek başına balık avına çıkan Mehmet Çınar, azmiyle görenleri şaşırtıyor. 70 yaşındaki Çınar, emekli olduktan sonra gölde hobi olarak balık avına çıkmaya başladığını belirtirken, gençlere ise bu zorlu işi tavsiye etmiyor.
        İçerişehir Mahallesi’nde oturan Çıınar, balık neslinin tükenmesi nedeniyle birçok balıkçının yeni iş arayışına girdiği bir dönemde bu işe başladığını belirterek, “4-5 yıldır gölde balıkçılık yapıyorum. Gölde bazıları iki kişi olarak avlanmaya çıkıyor ama ben tek başına bu işi yapıyorum.”dedi. Beyşehir Gölü’nde artık balıkçılıkla geçimini sağlama döneminin tarihe karıştığını vurgulayan Çınar, kendisinin ise emekli olmasından dolayı bu işi yaptığını söyledi.

         70 yaşında olduğunu vurgulayan ve kendisi gibi bu yaşlarda bu mesleği icra eden başka örneklerin de olduğunu dile getiren Çınar, şöyle devam etti: “Bu yaşta zor oluyor, özellikle gölde rüzgar oldu mu avlanmak daha da zor oluyor. Balıkçılıkla uğraşanların artık birçoğu başka işlere yöneldi, çünkü balıkçılıkla geçinmek artık çok zor. Gençlere de bu işi tavsiye etmiyorum, bu iş artık iş olmaktan çıktı. Çünkü, bazen balık çıkıyor, bazen çıkmıyor. Benim de bazen mazot parasını çıkardığım günler oluyor, bazen de cepten yiyorum. Cepten yememek için de gölün çok uzaklarına gitmiyorum.” 
          Avlanırken genelde sazan balığı tuttuğunu, diğer türlerin ise yok denecek kadar azaldığını dile getiren Çınar, şunları kaydetti: “Sazan avlıyoruz ve kilosunu 3 liradan  veriyoruz. Bu işin alım satımını, ticaretini yapanlar, tıpkı çitfçilikte olduğu gibi bizden çok daha fazlasını kazanıyor. O yüzden, artık bu işlerin tadı kalmadı. Havaların soğuması nedeniyle artık avlanmaya güneşli günler gelinceye kadar ara vereceğim. Bugün ise göl kıyısına, kar dolan teknemi temizlemek için geldim. Teknenin içindeki kar sularını boşaltmadığımız takdirde basıp, batırabiliyor. Soğuk havalara rağmen hala zorunluluk nedeniyle bu işi yapanlar var.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL