ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Adalar Aydınlanacak

              BEYŞEHİR-Beyşehir Gölü’nde bulunan adalar geceleri aydınlatılarak ışıl ışıl hale getirilecek.             Bu konudaki çalışmaları başlatmak için düğmeye basan Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma..

Adalar Aydınlanacak

 

            BEYŞEHİR-Beyşehir Gölü’nde bulunan adalar geceleri aydınlatılarak ışıl ışıl hale getirilecek.

            Bu konudaki çalışmaları başlatmak için düğmeye basan Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği harekete geçti.  Dernek Başkanı Prof.Dr. Abdullah Öztürk, Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Mahmut Tekin, Selçuk Üniversitesi  Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Faruk Köse ve beraberindeki ekibi ile Kurucuova Belde Belediye Başkanı  Vedat Sabırlı, Gölyaka Belde Belediye Başkanı Ramazan Erdoğan’dan oluşan grup, proje kapsamında Beyşehir Gölü’nde bulunan ve ulaşımı kayıklarla sağlanan iki adada incelemelerde bulundu, arazide anlık rüzgar ölçüm çalışmaları başlattı.

            Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Prof.Dr.Abdullah Öztürk, çalışmaların sona ermesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak hayata geçirmek istedikleri en önemli projelerden sadece birisi olan Beyşehir Gölü adalarının geceleri ışıklandırılması için çalışmaları başlattıklarını söyledi.

            Projenin ilk aşamasında Beyşehir Gölü’nün tarihi Kızkalesi  ile Kara ve Kızıladada konunun uzmanı akademisyenler tarafından incelemelerde bulunulduğunu anlatan Prof.Dr.Öztürk, şu bilgileri verdi:

            “Bu projenin bir süre önce basın aracılığıyla kamuoyuna yansımasının ardından Beyşehir halkından çok büyük ilgi gördük.Zor bir iş, elbette kolay değil; ama en azından deneme amacıyla bir ya da iki adamızda elimizden gelen imkanlar ölçüsünde bunu gerçekleştirmeyi düşündük. Bunun için ilk olarak gezi düzenlediğimiz adalarda anlık rüzgar test ve analizleri yaptık. Elde edilen bulgular ve hocalarımızın verdiği bilgiler doğrultusunda,  burada en azından 2 kilovatlık bir rüzgar tribünü ile geceleri ışıklandırabileceğimizi gördük. Bunun yanında rüzgar olmadığı zamanlarda da güneş enerjisinden elektrik elde edebilmek için birtakım projelerimiz olacak. Çok fazla bir bütçe istemeyen, çok ekonomik bir proje yapacağız inşallah. Eğer, bu konuda gerekli finansmanı bulabilirsek bunu kısa zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Prof.Dr.Öztürk, benzer bir projeyi de Beyşehir ilçe merkezine en yakın adalardan birisi olan Yılanlı Ada’da hayata geçirmek istediklerini söyledi. Beyşehir’in görüntü özelliği olan bu adasında da ufak bir aydınlatma çalışmaları yapmak istediklerini vurgulayan Öztürk, “Burada biz sadece aydınlanma değil, ışık süzmeleri, çeşitli ışıklı aydınlanmalar, ışıklı gölge oyunları gibi projeler de geliştirmek istiyoruz. Bunun turizm açısından bölgeye çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Amacımız; burada bir canlılık olması, herkesin adalara ilgi duyması, yatlarla geziye gitmesi ve gece Beyşehir köprüsünden bakıldığında da adalarda yanıp sönen ışıkları seyretsinler istiyoruz. Beyşehir Gölü ve adalarının bu güzelliklerini geceleri de bölge insanına ve ziyaretçilerine yansıtmak istiyoruz.”diye konuştu.

S.Ü.Mühendislik Mimarlık Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Faruk Köse ise, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü’nde incelemelerde bulundukları adaların ışıklandırılmasının yapılması için örnek ölçümler aldıklarını söyledi. Adaları aynı zamanda incelemiş ve görmüş olduklarını dile getiren Köse, şunları kaydetti:

“Bu projenin gerçekleştirilebileceğini, depolamalı akümülatörlü sistemlerle bu aydınlatmaların yapılabileceği görüşüne vardık. Çok fazla maliyeti olmayacak gördüğüm kadarıyla. Gerekli destek sağlanırsa, bölge insanı ve turizmi için yöre ekonomisinin canlanması açısından da faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL