ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Biçerdöveri Hasat İçin Salla Adaya Çıkardılar

BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nde buğday ekili Gölkaşı Adası’nda bulunan buğdayları hasat etmek üzere gölde yüzdürülerek adaya çıkarılan biçerdöver, etrafı sularla çevrili kara parçasında mesai yapmaya başladı.        Beyşehirli çiftçi..

Biçerdöveri Hasat İçin Salla Adaya Çıkardılar

BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nde buğday ekili Gölkaşı Adası’nda bulunan buğdayları hasat etmek üzere gölde yüzdürülerek adaya çıkarılan biçerdöver, etrafı sularla çevrili kara parçasında mesai yapmaya başladı.
        Beyşehirli çiftçi Aytekin Navruz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Belediyesi’nden kiraladıkları Gölkaşı Adası’ndaki sahada  bu yıl  buğday ektiklerini, hasat zamanının gelmesi ile birlikte ise mesaiyi gerçekleştirecek biçerdöver, traktör  ve römorku gibi zirai araçları özel salı üzerinde yüzdürerek adaya geçirdiklerini söyledi.
         Adada 610 dekarlık alanda ekim yaptıklarını vurgulayan Navruz, “Bu adada bizim ilk yılımız. Önceki yıllar bu adaya yakın Çeçen Adası’nda böyle bir ekim yapmıştık. Tabi bu adalarda öyle her çiftçi cesaret edip de böyle bir üretimi yapamıyor. Çünkü, hasat zamanı zirai araçların adaya çıkarma işi riskli bir iş. Önceki yıllar yine adaya geçiş esnasında bir traktör göle düşmüştü. Buna benzer birçok sıkıntılar yaşandı. Ama, yeni salımızda böyle bir sıkıntı yok artık. Mevcut salımız çok güzel ve iyi. Artık biçerdöverlerimizi bile korkusuz adaya çıkarabiliyoruz.”dedi.
      Önceki yıllar adalara biçerdöver çıkaracak operatör bulmakta zorluk yaşadıklarını ancak şimdi kendilerinin de biçerdöver alınca bu sorunu aştıklarını dile getiren Navruz, şöyle devam etti: “Beyşehir Gölü’nde yaklaşık ilk biçerdöver adalara 20-25 yıl önce çıktı. İlk biçerdöver,bizim köyden Çeçen Adasına çıkarıldı. Daha önceki yıllarda atla, eşekle, traktörle eski düzenle adalarda tarım işi yapılıyorken, şimdi biçerdöverlerin olmasıyla artık rahatız, adalarda daha rahat hasat yapıyoruz. Traktörle biç, patoza at, işçilik çok, adam bulman lazım, bayağı bir sıkıntı oluyordu ama şu anda biçerdöverle gidip bu işleri halledebiliyorsun. Biz adalarda hasadı eski kara düzenle yapmış olsak 20-25 günde bir ayda  iş bitiyordu ama şimdi 3-4 günde bitirebiliyoruz.
        Biçördever ve diğer zirai araçları mahallemizin göl kıyısından adaya geçirmek için havanın sakin olduğu zamanları bekliyoruz. Bunun için genelde ya sabah erken ya  da günün ilerleyen saatlerini tercih ediyoruz. Göl üzerinde en küçük bir rüzgar dahi olmaması çok önemli.  Şu anda Beyşehir Gölü’nde Çeçen Adası var ekim yapılan, burada nohut ekilmiş vaziyette. Gölkaşı Adası’nda ben hububat ektim. Gölün en büyük adası olan Mada’da da çiftçilik yapılıyor. Ama insan yaşamı olan bu adada biçerdöverden hasat işleri ziyade eski düzen olarak devam ediyor.   Yani elleriyle, orakla biçiyorlar, patoza atıyorlar. Onların işleri biraz daha zor oluyor.
       Türkiye’de Beyşehir Gölü’nden başka göl veya sulak alanlardaki adalarda biçerdöver çıkarılarak tarım yapıldığını duymadım. İlk defa bizim yaptığımızı biliyorum. O yüzden, bu işi nasıl yaptığımız bayağı bir merak konusu oluyor, duyanların bu durum bayağı bir ilgisini çekiyor.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL