ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Ekili alanların sular altında

            BEYŞEHİR – İlçeye bağlı Esence beldesi ile Yukarı Esence, Çiçekler ve Karahisar köylerine ait hububat ekili alanların son yağışların ardından sular altında kalarak adeta göle..

Ekili alanların sular altında

 

          BEYŞEHİR – İlçeye bağlı Esence beldesi ile Yukarı Esence, Çiçekler ve Karahisar köylerine ait hububat ekili alanların son yağışların ardından sular altında kalarak adeta göle dönüşmesi, yöredeki üreticiyi kaygılandırdı.
         Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, yaşanan sorun nedeniyle zarar gördüklerini öne süren çiftçilerden gelen talep üzerine sular altında kalan hububat alanlarında incelemelerde bulundu.
          Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli,  köylülerle birlikte sahada  gerçekleştirdikleri incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Vaka ortada. Çiftçilerimizin dediği gibi Esence beldesi, Yukarı Esence, Çiçekler ve Karahisar köylerine ait ekili arazilerde tahmin ediyorum 5 bin dönüme yakın bir alan sular altında kalmış”dedi.
       Son iki haftadır yağış olmaması ve lodos esmesinden dolayı ekili alanlardaki suların biraz çekildiğine dikkat çeken Metli, “Fakat, bundan sonra ben inanıyorum ki, bereketli yağmurlar yağacak. Bu yağmurlarla bu arazilerdeki sular daha geniş bir alana yayılacak. Bu suyu belli bir drenajla çektiremezsek, sorun daha da büyüyecek.”diyerek endişelerini dile getirdi. 5 bin dönümlük bir arazinin milli bir servet olduğunu, büyük bir kasabanın geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Metli, bu kaybın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sorunun çözümü için ilk adım olarak zarar gören çiftçilere geçici bir suni teneffüs olacak drenaj kanallarının yapılmasını arzu ettiklerini dile getiren Metli, şunları kaydetti: “İnanın bu sular bizim kaderimiz değildir. Bizim devletimiz büyük, DSİ’miz kuvvetli ve şu anda açmış ağzını bize hizmet için bekliyor. Yeter ki biz biraz daha yakın davranalım. Sorunun çözümü için geçen hafta oda olarak girişim başlattık, düzenleyeceğimiz toplantının ardından DSİ’ye ve ilgili kurumlara gidip derdimizi yine  anlatacağız.  Şimdiden onların da kendilerine göre bir program yapmasını arzu ediyoruz. Yaz aylarında bu programın icra edilmesini istiyoruz. Çünkü, seneye biz bu suyu artık arazilerimizde görmek istemiyoruz. Bazı bölgelerde deprem oluyor, devlet olanca ağırlığını oraya koyuyor. 2-3 senedir de bu bizim, çiftçinin depremi oldu, bizim için felaket oldu. Zaten çiftçi yokluk içerisinde kıvranıyor, bizim artık bu suların birikmemesine çare aramalıyız. Bütün köylünün burada zararı, hasarı var. Takriben 5 bin dönüme yakın bir yer. Şu anda takribi zarar söylemek mümkün değil. Özellikle Şubat, Mart aylarında yağmurların yağmasıyla bu zarar daha çok genişleyecektir. Havalar ısınınca da mevcut ekinler kesinlikle kurumaya yüz tutacak, bizim için 10 bin dekarlık bir bölgede zarar olacağını tahmin ediyoruz.”
          Çiçekler Köyü çiftçilerinden Cavit Aslanel, çiftçi olarak son 3-4 yıldır ekili alanların sular altında kalmasıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, “Yağışlar bol olduğunda, karasularda, drenajlar yeterli gelmediğinden bu sıkıntıyı hep yaşıyoruz. Devlet büyüklerimizin bu soruna el atmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki, yetkililer bizim sesimizi duyacaklar ve gerekeni yapacaklardır ve bizi bu zarardan kurtaracaklardır. Bu bölge köyümüzün en kıymetli, en yüksek verim alınan arazisi. Buğday, arpa, pancar ve patates ekerek faydalanmaya çalışıyoruz. Buralar, hep sertifikalı tohumla ekilmiş, çiftçinin son derece önem verdiği alanlar. Fakat, gördüğünüz gibi verim alamıyoruz. Hemen çare bulunursa, biz ürünün kurtulacağına inanıyoruz. Tarlalarımızdan sular kalkmazsa bu ekinlerin havalar ısındığında çürüyeceğini tahmin ediyoruz.”dedi.
          Yukarı Esence Köyü Muhtarı Hanefi Ersözlü ise, arazilerin sular altında kalması nedeniyle alınan üründe sürekli olarak verim kaybı yaşadıklarını dile getirerek, bölgenin bir an önce drenaj sistemlerinin oluşturulmasının gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL