ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Göle kıyısı bulunan köyler endişeli

           BEYŞEHİR – Uzun yıllar yaşadığı kuraklık sorunu gündemden düşmeyen Beyşehir Gölü’nde, geçtiğimiz yıl yağan bol yağışlar ve Gembos Derivasyonu’ndan yapılan su takviyesi Türkiye’nin en büyük tatlı..

Göle kıyısı bulunan köyler endişeli

 

         BEYŞEHİR – Uzun yıllar yaşadığı kuraklık sorunu gündemden düşmeyen Beyşehir Gölü’nde, geçtiğimiz yıl yağan bol yağışlar ve Gembos Derivasyonu’ndan yapılan su takviyesi Türkiye’nin en büyük tatlı su alanını bu durumdan kurtardı. Ancak, yaşanan bolluk da son dönemde dert olurken, göl sularının yükselmeye başlaması ile göl havzasının genişlemesi kıyısı bulunan yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı. Beyşehir Gölü’ne sahili olan köylüler, suların geçtiğimiz yıl ekili alanlarına kadar girdiğini, yerleşim birimi için risk oluşturduğunu savunurken, yetkililerden önlem alınmasını istedi. 
          Beyşehir Gölü’ne en uzun sahili olan yerleşimlerden Hüyük ilçesine bağlı Budak Köyü’nde de vatandaşlar, göl sularının bu yıl kış mevsimi ve bahar dönemninde gelecek yağışların ardından daha da yükselerek taşma yapabileceğinden endişe ettiklerini dile getirdi.
          Budak Köyü Muhtarı Mehmet Akol, gazetecilere yaptığı açıklamada, göl sularının geçtiğimiz yıl yükselince kıyıdaki bahçe ve ekili alanlarının ve sahile yakın bazı yapıların uzun süre sular altında kaldığını belirtti. Bu yıl göl sularında çok fazla bir çekilme olmadığına işaret eden Akol, yetkililerden muhtemel bir taşkına karşı önlem almasını beklediklerini söyledi.
          Akol, geçtiğimiz yıl göl sularının yükselmesinin yöre halkı için sıkıntıya yol açtığını, sahil bandında ulaşım açısından da sorunlar oluştuğunu söyledi. Kıyıda, sularını göle akıtan Ağızönü tahliye kanalının üzerindeki köprünün bu durumdan zarar gördüğünü anlatan Akol, yetkililerin bölgeye gelerek incelemede bulunduğunu, suların yerleşim birimini ve ekili alanları tehdit etmesi üzerine kıyıda taşlarla set oluşturularak sorunun aşılabileceğini kendilerine aktardıklarını belirtti. Akol, şöyle devam etti: “Bizim köyümüz göle sıfır bir yerleşim. Arazilerimiz, evlerimiz tehlike altında. Yetkililer 2 kilometre uzunluğunda buraya taş çekilerek sıkıntının aşılabileceğini belirttiler. Bunu programa almaya çalışacaklarını belirttiler. Fakat, şu ana kadar bir şey yapılmadı. Böyle bir set yapılacak olursa, ileride köyümüz büyük bir tehlike ve su basma tehlikesinden kurtulur. Göl kıyısındaki ekili alanlarımızın 50-100 metreye kadar olan kısmı, yıllardır zaman zaman göl dolduğunda sularla kaplanıyor. Önümüzdeki yıl yine iyi bir kış olursa, köyümüz büyük risk altında kalacak.  Köyümüz, Beyşehir Gölü’nde en büyük sahile sahip bir köydür. 3 kilometreden fazla bir sahilimiz var. Geçtiğimiz yıl, göl suları gösterdiğim bu evin temelini yalayacak vaziyete gelmişti. Bu yıl ise suların yerleşime daha da yaklaşacağını düşünüyoruz. “
         Budak Köyü’nde yaşayan vatandaşlar ise,  göl kıyısında bahçe ve ekili alanların bulunduğunu vurgulayarak, bu alanların göl sularının yükselmesi ile birlikte yetiştirdikleri ürüne zarar verdiğini, yetkililerin önlem almak için daha geç olmadan bir an önce harekete geçmelerini istediklerini belirttiler. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL