ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

İmrenler göletiyle imrendirecek

  HÜYÜK-Hüyük ilçesine bağlı İmrenler beldesinde devreye girecek gölet ve sulama projesi yöredeki tarım arazilerine hayat verecek. İmrenler Belde Belediye Bakanı Ahmet Refik Şenönder, yaptığı açıklamada, İmrenler beldesinin ihtiyacı olan..

İmrenler göletiyle imrendirecek

 

HÜYÜK-Hüyük ilçesine bağlı İmrenler beldesinde devreye girecek gölet ve sulama projesi yöredeki tarım arazilerine hayat verecek.

İmrenler Belde Belediye Bakanı Ahmet Refik Şenönder, yaptığı açıklamada, İmrenler beldesinin ihtiyacı olan 400 bin metreküp su kapasitesi olacak bir gölete kavuşacağını söyledi. Şenönder, göletin yapımının tamamlanmasının ardından ise devreye girecek damla sulama sisteminin bölgedeki tarım arazilerini suyla buluşturacağını belirtti.

İl Özel İdaresi tarafından yapılması planlanan Sarıbayır Göleti ve akabinde devreye girmesi beklenen damla sulama projesi hakkında bilgi veren Şenönder, projelerin ödeneğinin ise KOP uygulamasından ayrıldığını bildirdi.

     Gölet havzasını besleyecek kaynağın İmrenler Başpınar mevkisinden sağlanacağını dile getiren Şenönder, şunları aktardı:

     “Göletimizde (su olur mu, olmazmı? Yağışa bağlı olarak değişir mi, değişmez mi) diye bir endişemiz de olmayacak. Gölet havzamızda 400 bin metreküp bir su depolamayı bekliyoruz. Göletimiz faaliyete geçtikten sonra ise bölgedeki arazilerimiz damla sulama sistemine kavuşacak. Ayrıca, göletimizle beraber Başpınar mevkisinden başlayarak Uşakpınarı mevkisine kadar da damla sulama projesine geçmiş olacağız. Her iki proje de devreye girdiğinde İmrenler halkının gelir seviyesinde önemli bir artış sözkonusu olacak. Bu projenin hayata geçmesinin ardından İstanbul ve diğer kentlerde yaşayan beldemiz halkının büyük bölümünün doğduğu topraklara geri dönüşe geçeceğine inanıyoruz. Bu projelerin böyle bir katkısı olacağını düşünüyoruz.”

     Geçmişte yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden bölgenin zaman içerisinde çok büyük göçler verdiğini vurgulayan Şenönder, yaptıkları çalışmaların gurbetteki yöre insanının geriye dönüşünü sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti. Bölgeye ekonomik girdinin sağlandığı müddetçe yöresini seven insanların uzakta kalmak istemeyeceğini belirten Şenönder, şöyle devam etti:

     “Projelerimiz şu anda ihale aşamasında, paraları ayrıldı ve kısa sürede çalışmalarına başlanacak. Göletimizin temel sondaj çalışmaları bitti, su kaçırmazlık testleri tamamandı. Bizim bir başka projemiz daha var. O da DSİ tarafından hayata geçirilecek olan taşkın önleme projesi. Bu projemiz de, Başpınar kaynak suyundan başlayarak Kavaklıkuyu mevkisine 4 kilometrelik bir taşkın önleme projesi. Bunun da çalışmaları bitmiş durumda. Bundan sonra İmrenler halkının kış döneminde ‘bahçelerimizi ve arazilerimizi su basıyor’ yönündeki endişesi de son bulmuş olacak.”

Şenönder, bu projelerin bölgede devreye girmesinin ardından suyla buluşturulan alanların organik tarıma geçeceğini de belirterek, “Nihai hedefimiz;  başlayack organik tarımla birlikte halkımızın cebine daha fazla para girmesini sağlamaktır. Arazi bakımından bölgenin en güzel arazisine sahip olmanın avantajını kullanarak, damlama sulama projeleriyle çilek, erik, kiraz, sebze vs. ürünleri üreterek, değeri yüksek ürünler yetiştirip insanlarımızın gelir seviyesini hızla yükseltmek istiyoruz. İnsanlar artık günümüzde sağlığının derdinde, sağlık problemlerinin çözülmesinde de organik tarımla onlara katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum.”diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL