ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Şimdi keçilerin kıl kesim zamanı

  Toroslar’da yaşayan yaklaşık 20 bin kıl keçisinin kıllarının bir aylık süre içerisinde kesileceği bildirildi. İbradı Kıl Keçi Yetiştirme Kooperatifi Bakanı Mustafa Karagöz, yaptığı açıklamada, kurban bayramına 3 ay kala..

Şimdi keçilerin kıl kesim zamanı

 

Toroslar’da yaşayan yaklaşık 20 bin kıl keçisinin kıllarının bir aylık süre içerisinde kesileceği bildirildi. İbradı Kıl Keçi Yetiştirme Kooperatifi Bakanı Mustafa Karagöz, yaptığı açıklamada, kurban bayramına 3 ay kala kıl keçisi kesim çalışmalarının başladığını söyledi.

Kıl keçisi tüylerinin Yörük çadırı, aba ve hediyelik heybe yapımında kullanıldığını belirten Karagöz, şu bilgileri verdi:

“Kesilen kıllar su ile temizlendikten sonra çuvallara istifleniyor. Bu, çalışmalar aynı zamanda kıl keçilerinin genel bir temizliği anlamına da geliyor. Kıl kesimiyle hayvanlarımız yaz döneminde büyük bir rahatlama içerisine giriyor. Toroslar’da kıl keçisi kıl kesim çalışmaları her yıl kurban bayramının 3 ay öncesinden başlıyor. Yılda bir defa kıl kesimi keçiyi rahatlatıyor. Kıl üzerinde hayvanın derisine zarar  veren ve canını yakan dikenler de temizlenmiş oluyor.”

Kıl keçisi yetiştiricisi Ramazan Aygün ise, 15 gün içerisinde 70 kıl keçisini tıraş ettiğini belirtti. Aygün, kesilen kılların temizlenmesinin ardından Yörük çadırı haline getirileceğini, bu çadırın önümüzdeki yıl Dumanlı Yaylası’nda kurulacağını sözlerine ekledi. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL