ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Bu çeşmeden tarih akıyor

HÜYÜK- Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde kurulan sanatçıların köyünde açılışı yapılan ‘sonsuz şükran çeşmesi’ tarihteki dört medeniyeti buluşturuyor. Eserin tasarımcısı heykeltıraş Serap Gümüşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanatçılara ait köyün meydanına..

Bu çeşmeden tarih akıyor

HÜYÜK- Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde kurulan sanatçıların köyünde açılışı yapılan ‘sonsuz şükran çeşmesi’ tarihteki dört medeniyeti buluşturuyor.

Eserin tasarımcısı heykeltıraş Serap Gümüşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanatçılara ait köyün meydanına yapılan Sonsuz Şükran Çeşmesi’nin yapımına geçen yıl başlandığını belirterek,  burada teknik imkanların zorlu olmasından dolayı çalışmaların bir sene içerisinde 1,5 ay kadar devam ettiğini aktardı.

Birkaç malzemeden oluşan çeşmenin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Gümüşoğlu, “Bu çeşme, bu topraklarda yaşamış 4 farklı medeniyetin izlerini taşıyor. Hitit, Doğu Roma, Selçuklular ve Osmanlılar’ın gökyüzü ile ilgili sonsuzluk sembolleri ile ilgili var olduğu pencereler var burada. Ve onları bizim de sonsuza kadar koruyacağımızı anlatan kavramsal çatılardan oluşuyor. Bu manada da gökyüzüne açılmış dua gibi ve dört medeniyetin buluştuğu bir eser olarak düşündüm. Her biri ile birlikte adeta kucaklama şeklinde Beyşehir Gölü’ne doğru  yarım ay şeklinde kollarını açmış, bizleri kucaklıyormuş görüntüsünü sağlamasını istedim. Mermer tarafını ise bir köy meydanında küçük bir anfi tiyatro gibi düşündüm. Sırtını, dinlenecekleri, gölgelenecekleri yer olarak düşündüm.”dedi.

ESERDE, HİTİT, DOĞU ROMA, SELÇUKLU VE OSMANLI ÇEŞMELERİ…

 Suyun sürekliliği anlattığını belirten Gümüşoğlu, dört medeniyetin buluştuğu çeşmenin dört çeşmesinin olduğunu da dile getirerek, şu bilgileri verdi:

 “Bu dört çeşme bizlere, geçmiş kültürlerimizin günümüzde bizleri etkileyen ve hala devamlılığını anlatan bir kavramsal olgu sergiliyor. Bu sular arttıkça bu topraklarda her şey yeşerecek ve var olacak. Ve onların da varlığı bizler tarafından sonsuza dek yaşayacak diye düşünüyorum. Kullanılan malzeme; yörenin taşı, Selki taşı… Mermeri ise Afyon’dan geldi. Metalleri köyde bir demirci ustası ile birlikte hazırladık. Çok güzel bir çalışmaydı. Her tarafına sevgiyi yerleştirdim. Çok gurur ve onur duydum bu çalışmamdan. Burada çalışırken, kendimi çok özgür hissettim ve bu özgürlük burada adeta gökyüzü daha yakın gibi geldi bizlere. Bu çeşmenin günümüzde böyle bir örneği yok. Tabi çeşmeler çok yapılıyor ama böyle kavramsal çeşme aynı zamanda bir kavramsal heykel formundadır. Sırf çeşme değil, bir anlatımı vardır. Sanıyorum, Türkiye’de ilk defa yapılıyor.”

AÇILIŞINI İŞADAMI AKKANAT GERÇEKLEŞTİRDİ

 Bu arada, Sonsuz Şükran  Çeşmesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Çavuş Belde Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Sonsuz Şükran Köyü Derneği Başkanı Mehmet Taşdiken, Akkanat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akkanat, sanatçılar, çok sayıda davetli ve belde halkı katıldı.

 Çeşmenin açılışını gerçekleştiren Beyşehirli işadamı Ali Akkanat, yaptığı konuşmada, Sonsuz Şükran Köyü projesini değerlendirdi, kurucusu ve mimari olan Mehmet Taşdiken’e teşekkür etti. İnsanın, insanlığın mayasının balçık ve kerpiç olduğunu belirten Akkanat, bölgede kerpiç evlerin yapılmasını insanın özüne dönüşü olarak gördüğünü ifade ederek, “Burada evsahibi olan sanatçılar, hemen hemen hepsi Türkiye’nin en uç noktasındaki sanatçılardır. Bunları burada misafir etmek, evsahipliği yapmak kolay bir iş değil. Mehmet Bey, bunu yaptığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Bölgemizde kim taşın üstüne taş koyarsa ben buna minnettarım.”şeklinde konuştu.

 Konuşmaların sonrasında çeşmenin açılışı yapılan dua ve hep birlikte kesilen kurdelanın ardından gerçekleştirildi. Sonrasında katılımcılar şükran çeşmesinin dört çeşmesinden de eğilerek su içti, testilerine su doldurdu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL