ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Havzada ‘organik tarım’ umudu

              BEYŞEHİR – Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığı’nın daveti üzerine Konya’ya gelen İsviçre Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) Başkanı Prof.Dr.Urs Niggli, ekibiyle birlikte Beyşehir’i..

Havzada ‘organik tarım’ umudu

 

            BEYŞEHİR – Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığı’nın daveti üzerine Konya’ya gelen İsviçre Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) Başkanı Prof.Dr.Urs Niggli, ekibiyle birlikte Beyşehir’i de ziyaret etti.
            Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı’yı beraberindeki heyetle birlikte makamında ziyaret eden Niggli, daha sonra tarihi Eşrefoğlu Camisi’ni de ziyaret etti. Ziyaretlere Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Ziraat Odası Bakanı Adem Metli, İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Prof.Dr.Abdullah Öztürk de eşlik etti.
            Ziyaretlerin ardında Beyşehir gezisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İsviçre Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) Başkanı Prof.Dr.Urs Niggli, KOP’un daveti üzerine Konya’ya geldiğini vurgulayarak, “Burada kırsal kalkınmayı birlikte konuşuyoruz ve bu konuda istişare ediyoruz. Burada esas amacımız; çiftçiler ve yetkili kurumlarla birlikte çalışarak bölgenin kalkınmasını sağlamaktır. İsviçre’de şöyle bir şey var; organik tarım yapan çiftçiler asil ve kendilerine çok güvenen insanlardır. Ve teknik ve ekolojik açıdan çok fazla birikime de ihtiyaçları var. Eğer burada bir işbirliği kurmaya karar verirsek, yerel kurumlar ve aktörleri de o yönde yönlendirebiliriz. O yönde çalışmalar başlatabiliriz.”dedi.
            İsviçre Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) hakkında da bilgi veren Niggli, sadece organik tarımla ilgilendiklerini ve bu konudaki teknolojik gelişmeleri takip  ettiklerini dile getirerek, “Amacımız; organik tarımın modern bir tarım sektörü haline gelmesidir. Üreticilik ve çevrecilik açısından biz buna inanıyoruz. Organik tarımın bu konuda çok iyi bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Merkezimiz İsviçre’de ama Almanya ve Avusturya’da 2 şubemiz bulunuyor. Birçok işbirliklerimiz var ve aynı zamanda araştırmalarımız var. Başka enstitülerle ve organik tarımla ilgili başka kurumlarla da birlikte çalışıyoruz. Birçok ülkede, şu an yaklaşık 60 ülkede faaliyette bulunmaktayız.”ifadelerini kullandı.
            Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Prof.Dr.Abdullah Öztürk ise, KOP Projesi bünyesinde Beyşehir Gölü Havzası’nda organik tarımı geliştirmek istediklerini İsviçre’den gelen yabancı konukların da bu konuda bölgede bir araştırma yapmak üzere bulunduklarını söyledi.
            Bu heyetle Beyşehir’de buluşarak birlikte çalışmaya karar verdiklerini anlatan Prof.Dr. Öztürk, “Organik tarım uygulaması için çok elverişli olan Beyşehir Gölü Havzası’nda ekolojik tarım için bir araştırma yapacaklar. Burada KOP’un projesine göre, ilk önce bir arsa toplulaştırması yapılacak, sulama birliği kurulacak. Özellikle damla sulama uygulanacak bu bölgede birlikte bir çalışma yürüteceğiz. Çünkü, biz bölgenin kalkınmasının organik tarım, hayvancılık ve eko turizmden geçtiğine inanıyoruz. Bunu ele alıyoruz. Bu açıdan işbirliği halinde çalışacağız. Bu anlamda bölgede bulunmalarından çok memnunuz ve kendilerine çok teşekkür ediyoruz.”dedi. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL