ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Hüyük Organik Tarım Alanı Olsun

HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Hüyük ilçesindeki 200 bin dekarlık tarım alanının tamamının organik tarım alanı haline gelmesini istediklerini söyledi. Şahin, yaptığı açıklamada, Hüyük İlçesi’nde son dönemde..

Hüyük Organik Tarım Alanı Olsun

HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Hüyük ilçesindeki 200 bin dekarlık tarım alanının tamamının organik tarım alanı haline gelmesini istediklerini söyledi.

Şahin, yaptığı açıklamada, Hüyük İlçesi’nde son dönemde  tarım alanlarının suyla buluşmasının ardından yörede yaşayan üreticinin de kaderinin değiştiğini belirtti.

İlçe genelinde 200 bin dekar olan tarım alanının son yıllarda hayata geçirilen sulama projeleri sayesinde  30 bin dekarlık bölümünün sulanabilir hale gelmesi ile birlikte yörenin çilek ve kiraz gibi ürünleriyle  adından söz ettirmeye başladığını ifade eden Şahin, “2004 yılından sonra Hüyük’te ilgili kurumlarla koordineli olarak çalışan İlçe Kaymakamlığımız ve yerel yöneticilerimizin gayretli çalışmaları ile Sultan Dağı eteklerinden Beyşehir Gölü’ne inen sular yüksek noktalara yapılmaya başlanılan göletler ve kapalı devre sulama sistemleriyle tarım alanlarıyla buluşturulmuştur. Bu sistemler sayesinde bölgemiz tarım arazisinin yüzde 15’i sulu tarıma açılmıştır”dedi.

SULANABİLİR ALAN MİKTARI İKİ KATINA ÇIKACAK

Hüyük’te bu yıl tamamlanması planlanan Hüyük merkez, İlmen, Çavuş, Değirmenaltı, Pınarbaşı, Suludere, Göçeri  gibi yerleşim birimlerindeki göletlerle birlikte bölgede sulanabilir alan miktarının iki katına çıkacağını da vurgulayan Şahin, hayata geçirmek istedikleri rüzgar enerjisi projesi ile ise Hüyük’teki tarım alanlarının tamamının suyla buluşturulabileceğini,  bunun yanında mevcut göletlere yenilerinin eklenmesini de istediklerini vurguladı. Şahin, yürütülen çalışmalarla yöre çiftçisinin kaderinin değiştiğini, bölgede tersine göçün başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu çalışmalar, artık bereketini göstermeye başlamış, ilçe dışına çapa yapmaya giden köylülerimiz son 5 yıldır hem iş aramaz hale gelmiş, hem de çevresinden tarım işçisi talep eder bir konuma yükselmiştir. İlmen’de böyle bir tablo yaşanmaktadır, Çamlıca beldemizde böyle bir sıçramanın eşiğindedir. Artık İlmen beldemizde, Değirmenaltı ve Pınarbaşı köylerimizde küçük çaplı organik meyve sebze toplama halleri kurulmuş ve faal olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 

Hüyük çiftçileri olarak, hızını almış kapalı  devre sulama sistemi çalışmalarına ara verilmeden devam edilmesini, geriye kalan, kurak tarımsal alanların ise İlmen Belediyesi tarafından hazırlanıp, Hüyük Kaymakamlığına protokolle işletme devri yapılacak olan rüzgar enerjisi projesinin bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi ile üreteceği yıllık yaklaşık 2 milyon KW’lık elektrik enerjisi ve akabinde kurulacak motopomp sistemleri ile Beyşehir Gölü kıyısındaki Tolca Köyü’nden Çavuş-Göçeri Tepesine, Budak Köyümüzden Hüyük ilçemiz Akdağ Tepesi’ne, Hordu Köyümüzden Çamlıca Kasabası tepesine ve bu tepelerde yapılacak olan sulama havuzlarına su basılması ile bölgemizde bulunan 200 bin dekar tarım arazisinin tamamının bedavaya sulanabilir hale getirilmesinin mümkün ve çok uygun olacağını düşünmekteyiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL